Η καλή εμφάνιση και διατήρηση μίας μοκέττας οφείλεται με κάθε τρόπο στον σωστό καθαρισμό. Σε περίπτωση που θα λερωθεί η μοκέττα σας οι τρόποι καθαρισμού που περιέχονται σε αυτόν τον οδηγό θα σας βοηθήσουν να επέμβαιτε αποτελεσματικά, ώστε να την επαναφέρετε στην αρχική της κατάσταση.

Όποια απορρυπαντικά και αν χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό της μοκέττας σας πρέπει να προσέχετε ούτως ώστε μετά τον καθαρισμό κανένα υπόλειμα να μην μείνει άλλως σύντομα η μοκέττα σας θα ξαναλερωθεί.

Ο σπουδαιότερος τρόπος καθημερινής φροντίδας είναι η αναρρόφηση της σκόνης με την ηλεκτρική σκούπα. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε την βόυρτσα της ηλεκτρικής σας σκούπας. Το σκούπισμα με την βούρτσα και συγχρόνως η αναρρόφηση της σκόνης συστηματικά, βοηθά στην απομάκρυνση των ξένων σωμάτων από την μοκέττα και στην διατήρηση της λάμψης και όψης του πέλους για πολλά χρόνια.

Όταν η μοκέττα σας λερωθεί σε κάποιο σημείο σας προτείνουμε δύο τρόπους καθαρισμού:

 • Απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης
 • Απορρυπαντικό σε μορφή σπρέι

Ο Καθαρισμός με σκόνη

Την σκόνη θα την διασκορπίσετε στο πάτωμα και με μια βούρτσα θα την τρίψετε στο λερωμένο σημείο. Αυτό βοηθά να διαλύθει εώς και να εξαφανιστεί ο λεκές. Μετά από αυτό πρέπει να αναρροφηθεί η σκόνη για να μην μείνουν υπολείματα από το απορρυπαντικό. Κατόπιν με ένα στεγνό πανί στεγνώστε το σημείο αυτό και κατόπιν σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα.

Ο Καθαρισμός με σπρέι

Πρώτα το σπρέι θα το ψεκάσετε πάνω σε ένα πανί το οποίο δεν χνουδιάζει και μετά θα το τοποθετήσετε σε μιά βούρτσα με την οποία θα βουτσίσετε το λερωμένο τμήμα της μοκέττας. Έτσι θα εξαφανιστεί η βρωμιά και κατόπιν με ένα στεγνό πανί πιέζοντας στο συγκεκριμένο σημείο θα απορροφήσετε την όποια υγρασία.

Η Σειρά των εργασιών

 1. Καλό σκούπισμα με την ηλεκτρικήσκούπα.
 2. Καθαρισμός των όποιων λεκέδων.
 3. Επιλογή του τρόπου καθαρισμού.
 4. Αφού στεγνωώσει απόλυτα, σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα

Για τον βασικό καθαρισμό της η μοκέττα πρέπει να αποκολληθεί από το δάπεδο. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μιά διαδικασία που πρέπει να την αναλάβει κάποιος ειδικός. Το βασικό πλεονέκτημα των μοκεττών που έχουν πολυαμίδιο στην σύνθεση τους, είναι ότι μετά από έναν βασικό καθαρισμό φαίνονται σαν καινούργιες. Για τον ειδικό επαγγελματικό καθαρισμό υπάρχουν οι εξής λύσεις:

 • πλύσιμο με σαμπουάν
 • πλύσιμο με ψεκαστικό απόσταγμα
 • συνδυασμός των δύο διαδικασιών
 • Συνιστάται το ψεκαστικό απόσταγμα διότι με αυτήν την διαδικασία ο καθαρισμός θα είναι σε βάθος και η μοκέττα θα φρεσκαριστεί πλήρως.

Οι μοκέττες σήμερα είναι έτσι φτιαγμένες ούτως ώστε η εξαφάνιση των λεκέδων είναι σχεδόν πάντα επιτυχής.

Ύψιστη προτεραιότητα είναι η άμεση επέμβαση για τον καθαρισμό των λεκέδων όταν είναι ακόμη φρέσκοι. Εάν αφήσετε τον λεκέ με το πέρασμα του χρόνου εισχωρεί βαθεία στην μοκέττα με αποτέλεσμα να μην είναι μετά δυνατόν να εξαφανιστεί τελείως.

Συνεπώς όλα τα λεκιασμένα τμήματα της μοκέττας καθαρίστε τα αμέσως και μην αφήνετε πολύτιμο χρόνο να χάνεται.

Οι ενέργειες έχουν ως εξής, αν είναι δυνατόν να ξεκολλήσετε το τμήμα της μοκέττας που είναι λεκιασμένο κάντε το. Αυτό θα βοηθήσει στην διαδικασία του στεγνώματος.

 • Τις υγρές και παχύρευστες ουσίες αφαιρέστε τις με ένα κουτάλι. Προσοχή όμως να μην τις αποξύσετε με αιχμηρά αντικείμενα
 • Τα υγρά απορροφήστε τα με ένα απορροφητικό πανί.
 • Τους λεκέδες καθαρίστε τους με νερό. Προσπαθήστε να διαλύσετε τον λεκέ με χλιαρό νερό και ένα απορροφητικό πανί δίχως όμως να τον τρίψετε
 • Για τους επίμονους και δύσκολους λεκέδες χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μέσο καθαρισμού. Πριν όμως το χρησιμοποιήσετε δοκιμάστε το σε ένα σημείο της μοκέττας για να δείτε την σταθερότητα της βαφής. Προσπαθείστε να επεμβαίνετε στους λεκέδες όταν ακόμη είναι μικροί, πάντα με το κατάλληλο προιόν έτσι ώστε η μοκέττα να καθαρίσει εντελώς στον πρώτο φρεσκάρισμα.
 • Ενημερωθείτε για τα προιόντα από τα ειδικά καταστήματα και μην χρησιμοποιείτε ακατάλληλα σαπούνια ή απορρυπαντικά πληντηρίου.
Σειρά Εργασιών
 • Χρησιμοποιείστε απορροφητικά λευκά πανιά ή στυπόχαρτο.
 • Το προιόν για τους λεκέδες χρησιμοποιείστε το οικονομικά ρίχνοντας ποσότητα πάνω σε πανί. Ποτέ κατευθείαν πάνω στο δάπεδο.
 • Πιέστε ελαφρά το πανί πάνω στον λεκέ ώσπου να καθαρίσει το λερωμένο τμήμα.
 • Όταν εξαφανιστεί ο λεκές απλώστε ένα απορροφητικό πανί τοποθετώντας επάνω ένα βαρύ βιβλίο με σκοπό να στεγνώσει το τμήμα αυτό τελείως.
 • Όταν ο λεκές στο τμήμα αυτό στεγνώσει τελείως χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα.
ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ-ΛΙΚΕΡ
Πλύντε το με διάλυμα ουδέτερου απαλού απορρυπαντικού-σαμπυάν (1 κουταλιά του γλυκού για κάθε ¼ λίτρου ζεστό νερό) και περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΜΠΥΡΑ
Πλύντε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C) που περιέχει 3% μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΜΕΛΑΝΙ
Χρησιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο.
ΑΙΜΑ
Καθαρίστε με κρύο νερό και σαμπουάν. Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΒΟΥΤΥΡΟ, ΛΑΔΙ, ΣΑΛΤΣΕΣ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΚΕΡΙ, ΠΑΡΑΦΙΝΕΣ
Τοποθετήστε στυπόχαρτο πάνω από τον λεκέ και σιδερώστε το με ζέστο σίδερο. Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο και πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΡΑΜΕΛΑ, ΓΛΥΚΑ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C).Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΤΣΙΚΛΑ
Χρησιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο.
ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ
Πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) ή καθαρή αμμωνία 10%.
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5% ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΑΥΓΟ
Καθαρίστε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) ή καθαρή αμμωνία 5% και πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.
ΦΡΟΥΤΑ , ΤΡΟΦΕΣ
Καθαρίστε με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C) και μετά πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.
ΚΟΛΛΑ, ΒΕΡΝΙΚΙ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν.
ΧΟΡΤΟ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΜΕΛΑΝΙ, ΑΝΙΛΙΝΕΣ, ΚΑΡΒΟΥΝΟ
Τοποθετήστε στυπόχαρτο πάνω από τον λεκέ για να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερο και κατόπιν καθαρίστε με ένα διαλύμα 70% νερό και 30% μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Μετά πλύντε με σαμπουάν. Επίσης ο φυσικός χυμός λεμόνι έχει καλά αποτελέσματα.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΣΙΡΟΠΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C).Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή βενζίνη ή υπερχλωρεθυλένιο.
ΜΕΡΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε διάλυμα 2/3 νερό και 1/3 μεθυλική αλκοόλη.
ΜΟΥΧΛΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε αμμωνιακό διάλυμα.
ΓΑΛΑ, ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και κατόπιν καθαρίστε με καθαρή αμμωνία 5% ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη.
ΛΑΣΠΗ
Αφήστε την να στεγνώσει και κατόπιν απορροφήστε με την ηλεκτρική σκούπα.
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ, ΚΕΤΣΑΠ
Καθαρίστε με καθαρή αμμωνία 10% κατόπιν με υπερχλωρεθυλένιο και μετά πλύντε με διάλυμα σαμπουάν.
ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΥΧΙΩΝ
Καθαρίστε με ασετόν και πλύντε με σαμπουάν.
ΜΠΟΓΙΑ
Λαδομπογιά: Περάστε τον λεκέ με ένα πανί βουτηγμένο σε καθαρή βενζίνη και μετά πλύντε με σαμπουάν. Latex: Αν ο λεκές είναι φρέσκος καθαρίστε με κρύο νερό. Αν είναι παλίος ο λεκές είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Για μια τέτοια περίπτωση συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο καθαριστή χαλιών.
ΑΡΩΜΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΣΚΟΥΡΙΑ
Χρησιμοποιείστε διάλυμα οξαλικού νάτριου ή εξειδικευμένα προιόντα κατά της σκουριάς κατάλληλα για υφάσματα. (Προιόντα τέτοιου τύπου πωλούνται στα χρωματοπωλεία).
ΖΑΧΑΡΗ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C) και κατόπιν πλύντε το με σαμπουάν.
ΠΙΣΣΑ, ΓΡΑΣΣΟ, ΛΑΔΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΙΠΟΣ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν. Επαναλλάβατε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) και κατόπιν σαμπουάν.
ΙΩΔΙΟ
Χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία.
ΕΜΕΤΟΣ, ΟΥΡΑ, ΑΚΚΑΘΑΡΣΙΕΣ
Χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα ½ λευκό ξύδι σε ½ νερό ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) σε νερό και κατόπιν πλύντε με σαμπουάν.
ΝΕΡΟ
Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πανί για να τραβήξτε όσο περισσότερο νερό γίνεται και αφήστε το να στεγνώσει. Αν παρατηρηθούν στη συνέχεια λεκέδες η στεφάνια πλύντε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) και κατόπιν σαμπουάν.
ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΙ, ΒΕΡΝΙΚΙ ΕΠΙΠΛΩΝ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΚΡΑΣΙ, ΛΕΜΟΝΑΔΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα ½ λευκό ξύδι σε ½ νερό ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) σε νερό και κατόπιν πλύντε με σαμπουάν.