Κάνοντας μια επένδυση στην πολυτέλεια και την ομορφιά που περικλείει μέσα του ένα χαλί θέλετε πολύ περισσότερο να γνωρίσετε και να καταλάβετε τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύσετε το απόκτημα σας στην διάρκεια του χρόνου. Αυτός ο οδηγός εγγυάται την ανθεκτικότητα των χαλίων σας.

 1. Αν κάποια ίνα εξέχει από το ύψος του περιβάλλοντος πέλους, κόψτε την στο ίδιο ύψος με ένα ψαλίδι, αλλά σε καμία περίπτωση μην την τραβήξετε.
 2. Τοποθετήστε προστατευτικά κάτω από τα πόδια των επίπλων σας και μην τα σέρνετε, ιδιαίτερα αν είναι βαριά, κατά μήκος του χαλιού.
 3. Αποφύγετε να διπλώνετε το χαλί σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι προτιμότερο να το τυλίξετε ,ιδιαίτερα όταν πηγαίνει για φύλαξη.
 4. Μην χτυπάτε ή τιναζετε το χαλί σας με δύναμη διότι αυτά τα χτυπήματα μπορεί να τραυματίσουν τα στημόνια και τα υφάδια του.
 5. Επειδη το χαλί σας είναι ένας ζωντανός οργανισμός είναι πολύ σημαντικό κατά την φύλαξη του να αναπνέει. Συνεπώς αποφύγετε τα μέρη με υγρασία και τυλίξτε το σε πάνινες θήκες (παλιό σεντόνι) λαμβάνοντας υπ’ οψη και τον παράγοντα σκώρο που μπορεί να το προσβάλει.(Προτείνεται η χρήση αντισκωριακών φύλλων κατά το τύλιγμα).
 6. Το χαλί σας θα έχει πολύ μακρύτερη ζωή αν στρωθεί πάνω σε κατάλληλο υπόστρωμα, που προστατεύει την βάση του από την καταπόνηση του δαπέδου.
 7. Στατικός ηλεκτρισμός! Ένα ενοχλητικό φαινόμενο που προκαλείται κατά βάση από την ξηρότητα της ατμόσφαιρας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την εμφάνιση του ηλεκτροστατικού φαινομένου είναι να αναπαράγετε το φυσικό ποσοστό υγρασίας (55 με 65% σχετική υγρασία στο υγρόμετρο) με την χρήση φυτών εσωτερικού χώρου ή συσκευή υγραντήρα.

Προσοχή όμως διότι χωρίς αμφιβολία, ο χειρότερος εχθρός του χαλίου σας είναι η υπερβολική υγρασία (ιδίως κατά την φύλαξη), που προκαλεί την διάλυση της μοριακής βάσης των ινών, με αποτέλεσμα την αλλαγή του μεγέθους των. Αυτό ενθαρρύνει τον σχηματισμό ενός περιβάλλοντος μούχλας, όπου μόνιμοι κάτοικοι είναι παρασυτικοί οργανισμοί, έντομα όπως ο σκώρος που μοιραία προκαλούν μη επιδιορθώσιμη βλάβη στον τάπητα.

Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί φθορά στα χαλιά είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που δυστυχώς όμως δεν προλαμβάνεται.

Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του ανθράκα και μονοξειδίου του θείου σε συνδυασμό με το όζον επιτίθενται στο χαλί σας ιδιαίτερα σε όσους ζούν στις συγχρονες μεγαλουπόλεις.

Αντίθετα η σκόνη, ορισμένοι λεκέδες και η βρωμία της καθημερινης χρήσης(λάσπη, χώμα,κλωστές,τρίχες,υπολείματα) παρότι αφήνουν μια γκρίζα σκιά στο χαλί σας, δεν πρέπει να θεωρούνται θανατηφόροι εχθροι του.

Για την καθημερινή καθαριότητα τους, τα χαλιά χρειάζονται ένα ελαφρύ καθάρισμα με απλή ηλεκτρική σκούπα χώρις βούρτσα, αν είναι δυνατόν και από τις δύο πλευρές. Τα κρόσια πρέπει να σκουπίζονται απαλά με την σκούπα και όχι με πλήρη απορροφητική δύναμη, διότι υπάρχει κίνδυνος να τα μαγκώσει και να κοπούν. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τα επιμέρους εξαρτήματα της σκούπας σας ώστε να καθαρίζετε καλά όλα τα δύσκολα σημεία, όπως κάτω από τα έπιπλα σας. Περιοδικά να σηκώνετε και να αλλάζετε φορά στο χαλί σας ώστε να εκμηδενίσετε την ύπαρξη σκώρου, ο οποίος προτιμά σκοτεινά και σκιερά μέρη, και να προστατεύσετε τα χρώματα από τις περιοχές που βλέπει ο ήλιος.

Μια άλλη διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι χωρίς κανένα κίνδυνο είναι το φρεσκάρισμα του χρώματος με το βούρτσισμα. Τα μάλλινα χαλιά θα λάμψουν αν τα βουρτσίσετε με μια μαλακή βούρτσα τυλιγμένη με ένα βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα (1 μέρος λευκό ξύδι σε 3 μέρη νερό) βουρτσίζοντας πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους. Το λευκό ξύδι απομακρύνει απαλά τις σκόνες από τα μάλλινα χαλιά και ζωντανεύει τα χρώματα, ενώ είναι ιδανικό για την απομάκρυνση των περισσότερων λεκέδων. Για τα μεταξωτά χαλιά αρκεί ένα απλό βούρτσισμα με στεγνή βούρτσα. Με αυτόν τον τρόπο θα φρεσκαριστούν τα χρώματα και θα εξαφανιστεί η γκρίζα σκιά της καθημερινής χρήσης.

Σειρά των Εργασιών

 1. Καλό σκούπισμα με την ηλεκτρικήσκούπα.
 2. Καθαρισμός των όποιων λεκέδων.
 3. Ενδιάμεσος καθαρισμός.
 4. Αφού στεγνώσει απόλυτα, σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα

Τα χαλιά σας είναι καλό να τα συντηρείτε και να τα καθαρίζετε μόνοι σας στο σπίτι. Αν αποφασίσετε τελικά να τα δώσετε έξω για καθαρισμό πρέπει να συμβουλευτείτε το κατάστημα αγοράς του χαλιού σας για τη σύνθεση του και ζητήστε να σας προτείνουν κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού-πλυσίματος που εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση όταν παραλλαμβάνετε το χαλί σας από το καθαριστήριο να ελέγχετε κατά πόσον έγινε αποτελεσματική απομάκρυνση των λεκέδων και εξετάστε το για τυχόν αποχρωματισμούς της επιφάνειας του, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της αξίας του τάπητα.

Οποιαδήποτε και αν είναι η φύση του λεκέ, οι παρακάτω γενικές οδηγίες πρέπει πάντα να ακολουθούνται:

 1. Το μυστικό για την αποτελεσματική απομάκρυνση των λεκέδων είναι να δράσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
 2. Καθαρίστε τον λεκέ από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο του.
 3. Τις υγρές και παχύρευστες ουσίες αφαιρέστε τις μαλακά με ένα κουτάλι. Προσοχή όμως να μην τις αποξύσετε με αιχμηρά αντικείμενα. Τα εναπομείναντα υγρά απορροφήστε τα με ένα καθαρό λευκό πανί ή με ένα απορροφητικό πανί.
 4. Με την ακόλουθη σειρά πρώτα τοποθετήστε μιά πετσέτα κάτω από την περιοχή του λεκέ και δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με χλιαρό νερό και ένα σφουγγάρι. Αν ο λεκές επιμένει χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ουδέτερου απαλού απορρυπαντικού-σαμπουάν (1 κουταλιά του γλυκού για κάθε ¼ λίτρου ζεστό νερό). Μην τρίψετε τη λερώμενη περιοχή, σφουγγίστε απαλά Σε περίπτωση που και αυτό δεν είναι αρκετό για να φύγει ο λεκές, δοκιμάστε τον καθαρισμό με την χρήση κάποιου διαλύτη (Υπερχλωρεθυ-λένιο ή Αμμωνία). Βουτήξτε ένα καθαρό πανί που δεν χνουδιάζει στον διαλύτη και μουσκέψτε τον λεκέ. Αν όλα τα παράπανω δεν επιφέρουν το επιθυμιτό αποτέλεσμα, συνεχείστε ως εξής:
 5. Αναγνωρίστε το είδος του λεκέ και αναφερθείτε στον Πίνακα Απομάκρυνσης Λεκέδων που ακολουθεί.
 6. Πριν χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο για την περίσταση δίαλυμα ελέγξτε την σταθερότητα της βαφής σε κάποιο κρυφό σημείο. Ποτέ μην ρίχνετε το διάλυμα κατευθείαν στο χαλί, πρώτα ρίξτε ποσότητα πάνω σε ένα καθαρό πανί.
 7. Μετά την χρήση του διαλύματος, χρησιμοποιείστε ένα καθαρό και στεγνο πανί για να απορροφήσετε το διάλυμα που έχει απομείνει (τοποθετώντας επάνω ένα βαρύ βιβλίο). Κατόπιν βουρτσίστε κόντρα με το πέλος ή αν το χαλί σας είναι πολύ μαλακό (Gabbeh) με την φορά του πέλους.
 8. Αφήστε το χαλί να στεγνώσει μόνο του σε ένα σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο. Αφού στεγνώσει περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα.
ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ-ΛΙΚΕΡ
Πλύντε το με διάλυμα ουδέτερου απαλού απορρυπαντικού-σαμπυάν (1 κουταλιά του γλυκού για κάθε ¼ λίτρου ζεστό νερό) και περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΜΠΥΡΑ
Πλύντε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C) που περιέχει 3% μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΜΕΛΑΝΙ
Χρησιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο.
ΑΙΜΑ
Καθαρίστε με κρύο νερό και σαμπουάν. Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΒΟΥΤΥΡΟ, ΛΑΔΙ, ΣΑΛΤΣΕΣ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΚΕΡΙ, ΠΑΡΑΦΙΝΕΣ
Τοποθετήστε στυπόχαρτο πάνω από τον λεκέ και σιδερώστε το με ζέστο σίδερο. Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο και πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΡΑΜΕΛΑ, ΓΛΥΚΑ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C).Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΤΣΙΚΛΑ
Χρησιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο.
ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ
Πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) ή καθαρή αμμωνία 10%.
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5% ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΑΥΓΟ
Καθαρίστε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) ή καθαρή αμμωνία 5% και πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.
ΦΡΟΥΤΑ , ΤΡΟΦΕΣ
Καθαρίστε με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C) και μετά πλύντε τοπικά με διάλυμα σαμπουάν.
ΚΟΛΛΑ, ΒΕΡΝΙΚΙ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν.
ΧΟΡΤΟ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΜΕΛΑΝΙ, ΑΝΙΛΙΝΕΣ, ΚΑΡΒΟΥΝΟ
Τοποθετήστε στυπόχαρτο πάνω από τον λεκέ για να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερο και κατόπιν καθαρίστε με ένα διαλύμα 70% νερό και 30% μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Μετά πλύντε με σαμπουάν. Επίσης ο φυσικός χυμός λεμόνι έχει καλά αποτελέσματα.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ, ΣΙΡΟΠΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C).Αν παραμείνουν υπολείμματα, χρησιμοποιείστε καθαρή βενζίνη ή υπερχλωρεθυλένιο.
ΜΕΡΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε διάλυμα 2/3 νερό και 1/3 μεθυλική αλκοόλη.
ΜΟΥΧΛΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε αμμωνιακό διάλυμα.
ΓΑΛΑ, ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και κατόπιν καθαρίστε με καθαρή αμμωνία 5% ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα). Αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη.
ΛΑΣΠΗ
Αφήστε την να στεγνώσει και κατόπιν απορροφήστε με την ηλεκτρική σκούπα.
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ, ΚΕΤΣΑΠ
Καθαρίστε με καθαρή αμμωνία 10% κατόπιν με υπερχλωρεθυλένιο και μετά πλύντε με διάλυμα σαμπουάν.
ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΥΧΙΩΝ
Καθαρίστε με ασετόν και πλύντε με σαμπουάν.
ΜΠΟΓΙΑ
Λαδομπογιά: Περάστε τον λεκέ με ένα πανί βουτηγμένο σε καθαρή βενζίνη και μετά πλύντε με σαμπουάν. Latex: Αν ο λεκές είναι φρέσκος καθαρίστε με κρύο νερό. Αν είναι παλίος ο λεκές είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Για μια τέτοια περίπτωση συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο καθαριστή χαλιών.
ΑΡΩΜΑ
Περάστε το με ένα πανί βουτηγμένο σε μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα).
ΣΚΟΥΡΙΑ
Χρησιμοποιείστε διάλυμα οξαλικού νάτριου ή εξειδικευμένα προιόντα κατά της σκουριάς κατάλληλα για υφάσματα. (Προιόντα τέτοιου τύπου πωλούνται στα χρωματοπωλεία).
ΖΑΧΑΡΗ
Καθαρίστε το με ζεστό νερό (θερμοκρασία 50C) και κατόπιν πλύντε το με σαμπουάν.
ΠΙΣΣΑ, ΓΡΑΣΣΟ, ΛΑΔΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΙΠΟΣ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη, κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν. Επαναλλάβατε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) και κατόπιν σαμπουάν.
ΙΩΔΙΟ
Χρησιμοποιείστε καθαρή αμμωνία.
ΕΜΕΤΟΣ, ΟΥΡΑ, ΑΚΚΑΘΑΡΣΙΕΣ
Χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα ½ λευκό ξύδι σε ½ νερό ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) σε νερό και κατόπιν πλύντε με σαμπουάν.
ΝΕΡΟ
Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πανί για να τραβήξτε όσο περισσότερο νερό γίνεται και αφήστε το να στεγνώσει. Αν παρατηρηθούν στη συνέχεια λεκέδες η στεφάνια πλύντε με μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) και κατόπιν σαμπουάν.
ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΙ, ΒΕΡΝΙΚΙ ΕΠΙΠΛΩΝ
Καθαρίστε με υπερχλωρεθυλένιο ή καθαρή βενζίνη κατόπιν πλύντε με διάλυμα σαμπουάν και αν ο λεκές επιμένει χρησιιμοποιείστε καθαρή αμμωνία 5%.
ΚΡΑΣΙ, ΛΕΜΟΝΑΔΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα ½ λευκό ξύδι σε ½ νερό ή μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) σε νερό και κατόπιν πλύντε με σαμπουάν.